Woonwijkverlichting

Binnen woonwijken is verlichting van essentieel belang. Deze verlichting wordt ingezet om de openbare buitenruimte ook in het donker op een juiste manier te kunnen benutten. Niet alleen zorgt het voor de verkeersveiligheid, maar ook biedt het sociale veiligheid.  Het welbevinden van de mens in de buitenruimte, alsmede een woonwijk, staat centraal. Het is belangrijk dat de mens zich prettig voelt in die ruimte en dat de persoon er tevens goed kan functioneren. De woonwijkverlichting van Prolumia is hier uitermate geschikt voor. 

Voordelen LED verlichting voor woonwijken

LED woonwijkverlichting wordt steeds vaker toegepast voor het verlichten van woonwijken, fietspaden, doorgaande wegen, voetpaden, parkeerplaatsen, rondom openbare gebouwen en op bedrijfsterreinen. Prolumia presenteert de volgende generatie verlichting voor woonwijken. Van gebieden waarbij puur functionaliteit een rol speelt tot aan meer publieke gebieden waarbij het oog ook wat wil. Prolumia heeft een brede range armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden. Een aantal voordelen:

  • Grote energiebesparing
  • Verlaging van de onderhoudskosten
  • Lange levensduur (>100.000 uur)
  • Betere optische prestaties
  • Geen kwik of andere zware metalen
  • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Populaire LED verlichting voor woonwijken
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen woonwijk LED verlichting

Om veiligheid en zicht te waarborgen, zijn er vanuit de Europese Unie diverse NEN normen opgesteld. Omdat verlichting voor woonwijken zowel mens, dier als planten aangaat, dienen alle armaturen te voldoen aan een groot aantal van deze normen.

Algemeen gezien, dient LED woonwijkverlichting te voldoen aan het volgende:

  • NEN-EN 50102: Beschermingsgraden van omhulsels van elektrisch materieel tegen uitwendige mechanische stoten (IK-codering). Bij een lichthoogte boven de 4 meter is IK06 voldoende. Is dit lager dan 4 meter, dan dient de klasse minimaal IK08 te zijn.
  • NEN-EN 50110: Bedrijfsvoering van elektrische installaties.
  • NEN-EN 60529: Beschermingsgraden van omhulsels (IP-codering). Deze moet minimaal IP54 zijn.
  • NEN-EN 60598-1: Verlichtingsarmaturen, deel 1: algemene eisen en beproeving.
  • NEN-EN 60598-2-3: Verlichtingsarmaturen, deel 2-3: bijzondere eisen voor armaturen voor weg- en straatverlichting.
  • NEN 1010: Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties.
  • Voorzien van een CE markering.

WOONWIJKVERLICHTING

Woonwijkverlichting hoeft zeker niet op volle kracht te schijnen. Men moet zich comfortabel voelen, waardoor gedimde verlichting in woonwijken meestal voldoende is. Niet alleen is dit prettiger voor het zicht, maar op deze manier dalen ook het energieverbruik en CO2-uitstoot. Prolumia heeft diverse armaturen in het assortiment waarbij de verlichtingssterkte naar wens ingesteld kan worden. Een bijkomend voordeel van gedimde woonwijkverlichting is dat het onderhoud van de LED verlichting minder regelmatig uitgevoerd te worden. Dit resulteert in lagere kosten.

Verlichtingskwaliteit woonwijken

In woonwijken is licht belangrijk. Woonwijkverlichting zorgt voor verkeersveiligheid, sociale veiligheid en herkenning. Omdat het zo veel omvattend is, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld waaraan verlichting binnen de bebouwde kom aan moet voldoen.

Omdat het zo veel omvattend is, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld waaraan verlichting binnen de bebouwde kom aan moet voldoen.

  • Lichtniveau, oftewel de hoeveelheid licht in de woonwijk. Gemiddeld gezien kiezen gemeentes ervoor om verlichting in woonwijken op ca. 70% te laten branden.
  • Gelijkmatigheid. Ook de egale verspreiding van het licht, is een belangrijk onderdeel. Een egale verlichting geeft meer rust dan een afwisselend lichtbeeld.
  • Lichthinder binnen de bebouwde kom; overlast voor mens, dier en planten, een harde eis. Licht moet namelijk zo min mogelijk overlast veroorzaken.
  • Lichtvervuiling. Dit houdt in hoeveel licht er vanuit het armatuur naar boven uitstraalt. LED verlichting in woonwijken dienen naar beneden gericht te zijn om lichtvervuiling terug te dringen.   
  • Lichtkleur. Het welbevinden binnen de openbare ruimte is belangrijk. Dit gaat hand in hand met de juiste lichtkleur. Vrijwel alle gemeentes kiezen voor de lichtkleur warm wit, oftewel 3000K.

Lichtberekening voor woonwijkverlichting laten maken

Om aan de gestelde normen te voldoen voor het verlichten van woonwijken, is een professioneel lichtplan van essentieel belang. Dit plan vertelt u welk soort armatuur en hoeveel daarvan u nodig heeft voor uw lichtproject. Dit is een lastige klus, vooral voor een grootschalig project als een woonwijk. Bij Prolumia kunnen wij dit voor u doen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling van de verlichting in de woonwijk en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit alles wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's