Straatverlichting

Straatverlichting speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. De nadruk ligt hierbij op verkeersveiligheid en een veilige sociale leefomgeving. Goed zicht en herkenning van personen en objecten zijn hierin van essentieel belang. Tevens zorgt straatverlichting voor een bepaalde sfeer, uitstraling en beleving. Tegenwoordig speelt duurzaamheid een grote rol in de openbare straatverlichting. Het beperken van energieverbruik is hierbij het voornaamste. Om die reden heeft Prolumia diverse soorten LED straatverlichting in het assortiment.

Voordelen LED straatverlichting

LED straatverlichting wordt steeds vaker toegepast voor het verlichten van doorgaande wegen, voet- fietspaden, woonwijken, rondom openbare gebouwen en op bedrijfsterreinen, parkeerplaatsen etc. Prolumia presenteert de volgende generatie LED straatverlichting. Van gebieden waarbij puur functionaliteit een rol speelt tot aan meer publieke gebieden waarbij het oog ook wat wil. Prolumia heeft een brede range armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden.

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (>60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor straten
Nieuw: Prolumia LED Catalogus
Ontdek alle producten. Vraag nu de papieren of digitale catalogus aan.

Normeringen straatverlichting LED

Om veiligheid en zicht te waarborgen, zijn er vanuit de Europese Unie diverse NEN normen opgesteld. Omdat straatverlichting op veel fronten direct invloed heeft, dienen alle armaturen te voldoen aan een groot aantal van deze eisen. Algemeen gezien, dient LED straatverlichting te voldoen aan het volgende:

De verlichtingseisen ten aanzien van licAlgemeen gezien, dient LED fietspadverlichting te voldoen aan het volgende:

 • NEN-EN 50102: Beschermingsgraden van omhulsels van elektrisch materieel tegen uitwendige mechanische stoten (IK-codering). Bij een lichthoogte boven de 4 meter is IK06 voldoende. Is dit lager dan 4 meter, dan dient de klasse minimaal IK08 te zijn.
 • NEN-EN 50110: Bedrijfsvoering van elektrische installaties.
 • NEN-EN 60529: Beschermingsgraden van omhulsels (IP-codering). Deze moet minimaal IP54 zijn.
 • NEN-EN 60598-1: Verlichtingsarmaturen, deel 1: algemene eisen en beproeving.
 • NEN-EN 60598-2-3: Verlichtingsarmaturen, deel 2-3: bijzondere eisen voor armaturen voor weg- en straatverlichting.
 • NEN 1010: Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties
 • Voorzien van een CE markering.

STRAATVERLICHTING | GEMEENTE

Eind 2017 werd de Prolumia Pro-Strada armaturenfamilie geïntroduceerd. Deze wordt geprezen om zijn strakke design en lichttechniek. De concurrerende prijs is een aangename verrassing. Dit heeft de interesse gewekt van de gemeente Steenbergen, welke reeds begonnen was om een groot gedeelte van zijn oude armaturen te laten vervangen door LED armaturen. Op verzoek van de gemeente is er een intensieve samenwerking ontstaan met het betrokken adviesbureau Nobralux en de installerende partij Dynniq. 

Energieakkoord 2013 straatverlichting

Hoewel duurzaamheid bij veel gemeenten hoog in het vaandel staat, is zeker niet alle straatverlichting al voorzien van LED lampen. Dit is simpelweg omdat het vervangen van traditionele verlichtingsarmaturen veel geld kost. In veel gemeentes is het besluit genomen om de straatverlichting in fases te vervangen door LED armaturen. Ook speelt het Energieakkoord 2013 hierbij mee. Dit akkoord is door de Sociaal-Economische raad in 2013 opgezet. Hierin staat het energie- en klimaatbeleid tot 2030.

Voor openbare verlichting betekent dit dat er in 2030 50% meer energie moeten besparen dan in 2013. Goed nieuws, veel gemeenten zitten op de juiste lijn en zijn positief in het behalen hiervan. Dat er echter nog veel moet gebeuren is een gegeven. Gelukkig is Prolumia gespecialiseerd in duurzame LED straatverlichting en kunnen wij helpen waar nodig. Samen naar een duurzame toekomst.

Lichtberekening voor straatverlichting laten maken

Om aan de juiste normen te komen voor uw straatverlichting, is een professioneel lichtplan van essentieel belang. Deze vertelt u welke armaturen en hoeveel daarvan u nodig heeft voor uw omgeving. Dit is een lastige klus, vooral voor een grootschalig project als een straat of weg. Bij Prolumia kunnen wij dit voor u doen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling van de straat en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, waarin is vastgelegd hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht dient te komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's