Fietspadverlichting

Wanneer men op de fiets zit, wil men zich veilig voelen. Niet alleen door te zien waar hij of zij fietst, maar ook dat andere weggebruikers hem of haar kunnen zien. Daarom speelt fietspadverlichting een belangrijke rol in het kader van sociale veiligheid op de weg. Prolumia heeft een groot assortiment aan openbare verlichtingsarmaturen, waaronder LED fietspadverlichting. Door de vele opties binnen ons aanbod, waarbij uw wensen voorop staan, hebben wij altijd een armatuur om uw fietspad mee te verlichten.

Voordelen van Fietspadverlichting

LED straatverlichting wordt steeds vaker toegepast voor het verlichten van fietspaden, doorgaande wegen, voetpaden, woonwijken, parkeerplaatsen, rondom openbare gebouwen en op bedrijfsterreinen. Prolumia presenteert de volgende generatie LED fietspadverlichting. Van gebieden waarbij puur functionaliteit een rol speelt tot aan meer publieke gebieden waarbij het oog ook wat wil. Prolumia heeft een brede range armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden.

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (>60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Populaire LED fietspadverlichting
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen fietspadverlichting LED

Om veiligheid en zicht te waarborgen, zijn er vanuit de Europese Unie diverse NEN normen opgesteld. Omdat verlichting voor fietspaden veel personen aangaat, dienen alle armaturen te voldoen aan een groot aantal van deze normen.

De verlichtingseisen ten aanzien van licAlgemeen gezien, dient LED fietspadverlichting te voldoen aan het volgende:

 • NEN 12464-1
 • NEN-EN 50102: Beschermingsgraden van omhulsels van elektrisch materieel tegen
 • uitwendige mechanische stoten (IK-codering). Bij een lichthoogte boven de 4 meter is IK06 voldoende. Is dit lager dan 4 meter, dan dient de klasse minimaal IK08 te zijn.
 • NEN-EN 50110: Bedrijfsvoering van elektrische installaties.
 • NEN-EN 60529: Beschermingsgraden van omhulsels (IP-codering). Deze moet minimaal IP54 zijn.
 • NEN-EN 60598-1: Verlichtingsarmaturen, deel 1: algemene eisen en beproeving.
 • NEN-EN 60598-2-3: Verlichtingsarmaturen, deel 2-3: bijzondere eisen voor armaturen voor weg- en straatverlichting.
 • NEN 1010: Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties
 • Voorzien van een CE markering.

VAANPARK 3 | BARENDRECHT (NL)

Met name door de toename van het woon/werk- en bestemmingsverkeer heeft bedrijventerrein Vaanpark 3 in Barendrecht, waar ook het hoofdkantoor van Nedelko sinds januari 2016 gevestigd is, een reconstructie ondergaan.

Bekijk referentie

Energieakkoord 2013 verlichting fietspaden

Tegenwoordig speelt duurzaamheid een grote rol in de openbare fietspadverlichting. Het beperken van energieverbruik is hierbij het voornaamste. In veel gemeentes is het besluit genomen om de fietspadverlichting in fases te vervangen door LED armaturen. Ook speelt het Energieakkoord 2013 hierbij mee. Dit akkoord is door de Sociaal-Economische raad in 2013 opgezet. Hierin staat het energie- en klimaatbeleid tot 2030.

Voor openbare verlichting betekent dit dat er in 2030 50% meer energie moeten besparen dan in 2013. Gelukkig zitten we al goed op weg… Over het algemeen zitten we op de juiste lijn. Dat er echter nog veel moet gebeuren is een gegeven. Gelukkig is Prolumia gespecialiseerd in duurzame LED fietspadverlichting en kunnen wij helpen waar nodig. Samen naar een duurzame toekomst.

Lichtberekening voor fietspadverlichting laten maken

Om aan de juiste normen te komen voor de verlichting van fietspaden, is een professioneel lichtplan van essentieel belang. Dit plan vertelt u welke armaturen en hoeveel daarvan u nodig heeft voor uw lichtproject. Dit is een lastige klus, vooral voor een grootschalig project als een fietspad. Bij Prolumia kunnen wij dit voor u doen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling van de ruimte langs het fietspad en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's