Verlichting parkeerdek

Het aantal auto’s wereldwijd blijft groeien. Hierdoor neemt het tekort aan parkeerplekken toe. Een parkeerdek biedt de oplossing. Een parkeerdek is een vaak openbare, niet-geïsoleerde parkeergelegenheid voor meerdere voertuigen. Doordat parkeerdekken open zijn en worden blootgesteld aan diverse weersomstandigheden, is de juiste verlichting essentieel. Dit houdt in dat verlichting voor parkeerdekken waterdicht en slagvast moet zijn. Tevens zorgt goede LED verlichting voor goed zicht, vergroot het de verkeersveiligheid en zorgt het voor sociale veiligheid. Prolumia heeft een groot assortiment aan parkeerdekverlichting, welke voldoen aan alle eisen. 

Voordelen parkeerdekverlichting

Prolumia LED verlichting is zeer efficiënt en ideaal als parkeerdekverlichting. Middels diverse sensoren, een goed lichtmanagementsysteem en andere slimme mogelijkheden, is er voor ieder parkeerdek LED verlichting beschikbaar.

 • Energiebesparingen van meer dan 90% ten opzichte van traditionele armaturen
 • IP65 – Waterdicht, ideaal voor vochtige (buiten)ruimtes
 • Minimaal IK08 – Slagvast en vandalismebestendig
 • Hoge gelijkmatige lichtuitstraling voor optimaal zicht
 • Diverse sensormogelijkheden (beweging, dag-nacht, schemerschakelaar)
 • (Draadloze) master-slave functie
 • Noodfunctie beschikbaar om veiligheid te waarborgen
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor parkeerdek
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen parkeerdek LED verlichting

Veiligheid en overzichtelijkheid is van groot belang bij een parkeerdek. Om deze te waarborgen, zijn er vanuit de Europese Unie diverse normen opgesteld. De norm voor verlichting van parkeerdekken is beschreven in NEN 2443, waarbij er rekening gehouden moet worden met de functionele en prestatie-eisen voor openbare parkeervoorzieningen.

Wanneer er noodverlichting gebruikt wordt, geldt ook NEN 1838 voor parkeerdekverlichting.

 • Minimaal CRI > 80
 • Waterdichte armaturen (minimaal IP65)
 • Vandalismebestendige armaturen (minimaal IK08)
 • 4000K meest toegepaste lichtkleur
 • Vluchtwegen dienen goed zichtbaar te zijn (noodverlichting) volgens NEN 1838

Parkeerdekverlichting

Het is van groot belang dat een parkeerdek goed verlicht is. Dit is niet alleen belangrijk voor het overzicht, maar ook voor de verkeersveiligheid. Om een zo groot mogelijk deel van het parkeerdek te verlichten kan er gekozen worden voor algemene openbare verlichting, maar ook voor een floodlight, ook wel een breedstraler genoemd. Dit soort verlichting heeft een brede straalhoek, wat zorgt voor de verlichting van een groot oppervlak met één armatuur. Dit bespaart aanschafkosten.

Lichtmanagementsysteem parkeerdek

Verlichting op parkeerdekken hoeft niet altijd aan te staan, mits het gaat om een parkeerdek bestaande uit meerdere lagen. Dan is het wel fijn om verlichting te gebruiken bij de overdekte parkeerplaatsen om goed zicht en veiligheid te waarborgen. Dit kan resulteren in hoge kosten, zelfs met energiebesparende LED verlichting. Om kosten te besparen kunt u kiezen voor een lichtmanagementsysteem voor uw parkeerdek.

Op deze manier wordt de verlichting op uw dek zo efficiënt mogelijk aangestuurd. Denk aan onderling communicerende master-slave functie op uw armaturen, een bewegings- of dag/nachtsensor of diverse dimmogelijkheden wanneer dit nodig is. Afhankelijk van het type armatuur, kunnen wij voor u verschillende lichtmanagementsystemen voor uw parkeerdek integreren.

Lichtberekening voor een parkeerdek laten maken

Om aan de juiste normen te komen voor uw parkeerdek, heeft u een professioneel lichtplan nodig. Deze vertelt u welke armaturen en hoeveel daarvan u nodig heeft voor uw parkeerdek. Dit is een lastige klus, vooral voor een grootschalig project als parkeerdekverlichting. Bij Prolumia kunnen wij dit voor u doen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling van de parkeerdek en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, waarin o.a. is vastgelegd hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht dient te komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's