Verlichting parkeergarages

Juiste verlichting in parkeergarages is van essentieel belang. Vaak hebben parkeergarages namelijk donkere plekken of schaduwen, welke lastig te belichten zijn. Dit brengt een groot risico met zich mee. Zo kunnen bijvoorbeeld voetgangers over het hoofd worden gezien, kunnen er ongelukken gebeuren tijdens het inparkeren of valt belangrijke bewegwijzering niet goed op. Prolumia heeft een ruim assortiment aan parkeergarage LED verlichting, waarmee risico’s gereduceerd kunnen worden. Zicht, gebruikerservaring en veiligheid in parkeergarages zijn met de LED verlichting van Prolumia optimaal. 

Voordelen parkeergarageverlichting

Prolumia LED verlichting is zeer efficiënt en ideaal als parkeergarageverlichting. Middels diverse sensortechnologieën, innovatieve kleurschakelingen en andere slimme mogelijkheden, is er voor iedere parkeergarage LED verlichting beschikbaar.

 • Energiebesparingen van meer dan 90% ten opzichte van traditionele armaturen
 • IP65 – Waterdicht, ideaal voor vochtige (buiten)ruimtes
 • Hoge gelijkmatige lichtuitstraling voor optimaal zicht
 • Diverse sensormogelijkheden (beweging, dag-nacht, schemerschakelaar)
 • (Draadloze) master-slave functie
 • Noodfunctie beschikbaar om veiligheid te waarborgen
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED series
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen parkeergarage LED verlichting

In een bouwbesluit van parkeergarages zijn de normen voor verlichting De Europese Unie heeft normen gesteld voor luxwaarden binnen diverse binnenverlichtingsomgevingen en toepassingen. Zo moet bedrijfshal LED verlichting voldoen aan de zogeheten NEN 12464-1 norm. Binnen deze norm staat dat LED verlichting voor bedrijfshal, werkplaats of industrie minimaal 100 lux (opslagruimte) en maximaal 500 lux (laboratorium) mag uitstralen.

De verlichtingseisen ten aanzien van lichtsterkte zijn dan alsvolgt.

 • NEN 12464-1
  • Parkeervak 75 lux
  • Rijstrook 75 lux
  • Lift/trappenhuis 100 lux
  • Uitrit/betaalautomaat 300 lux
 • CRI >80
 • Gebruik van (spat)waterdichte armaturen aan te raden, i.v.m. de vochtigheid
 • 4000K meest toegepaste lichtkleur
 • Vluchtwegen dienen goed zichtbaar te zijn (noodverlichting)

ROLLANDTHOF | ZIERIKZEE (NL)

De bewonerscommissie van appartementencomplex Rollandthof vond het na de oplevering van de appartementen in 2007 hoog tijd worden voor de overstap naar duurzame en energiezuinige verlichting. Prolumia heeft hiervoor een passende lichtoplossing geboden voor de parkeergarage, gangen, trappenhuizen en de bergingen.

Bekijk referenties

Lichtmanagementsysteem parkeergarage

Verlichting van parkeergarages moet voor de veiligheid praktisch altijd aan staan. Dit resulteert in een relatief hoog kostenplaatje, zelfs met energiebesparende LED verlichting. Om kosten te besparen kunt u kiezen voor een lichtmanagementsysteem voor uw parkeergarage. Op deze manier wordt de verlichting in uw garage zo efficiënt mogelijk aangestuurd.

Denk aan onderling communicerende master-slave functie op uw armaturen, een bewegings- of dag/nachtsensor of diverse dimmogelijkheden wanneer dit nodig is. Afhankelijk van het type armatuur, kunnen wij voor u verschillende lichtmanagementsystemen voor uw parkeergarage integreren.

Lichtberekening voor een parkeergarage laten maken

Om aan de juiste normen te komen voor uw parkeergarage, heeft u een professioneel lichtplan nodig. Deze vertelt u welke armaturen en hoeveel daarvan u nodig heeft voor uw parkeergarage. Dit is een lastige klus, vooral voor een grootschalig project als een parkeergarage. Bij Prolumia kunnen wij dit voor u doen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling van de parkeergarage en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, waarin is vastgelegd hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht dient te komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's