Verlichting scholen

Op scholen werken leerlingen veelal aan hetzelfde tafeltje bij het uitvoeren van hun taken. Daarbij is het van groot belang dat de verlichting op orde is. Wanneer dit namelijk niet het geval is, kan dit leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies en het niet goed kunnen zien van de te maken taak, doordat kinderen in hun eigen schaduw zitten. Prolumia heeft een ruim assortiment aan binnenverlichting die ideaal is voor het gebruik op scholen, klaslokalen en werkruimten.

Voordelen LED schoolverlichting

  • Energiebesparingen van meer dan 90% ten opzichte van traditionele flurorescentiearmaturen
  • Bespaar nóg meer energie door intelligent lichtbeheer
  • Verlichting met lage UGR
  • Hoge efficiency
  • Verhoog productiviteit en concentratievermogen
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Populaire LED verlichting voor scholen
Prolumia LED catalogus
Ontdek onze producten. Claim uw catalogus!

Normeringen schoolverlichting

Het is van groot belang schoolgebouwen goed te verlichting. Om die reden heeft de Europese Unie normen gesteld voor visueel comfort binnen diverse binnenverlichtingsomgevingen en toepassingen. Zo moet school LED verlichting voldoen aan de zogeheten NEN 12464-1 norm, welke specifiek is opgesteld voor werkplekken.

Binnen deze norm staan de minimale eisen voor de verlichting in onderwijsgebouwen voor o.a.:

  • Verlichtingsniveau (minimaal aantal lux)
  • Voorkomen van lichthinder (UGR waarde)
  • Kleurweergave (Ra-waarde of CRI)
  • Gelijkmatigheid van de verlichting (Uo)

Schoolgebouwen bestaan vrijwel altijd uit meerdere ruimtes. NEN 12464-1 is zo opgesteld dat iedere ruimte en toepassing andere verlichtingseisen heeft. Zo heeft een klaslokaal andere eisen dan een gymlokaal of een aula. Prolumia kan u helpen de juiste waarden voor uw schoolgebouw verlichting te bepalen.  

FIRST DUTCH INNOVATIONS | DELFT

First Dutch Innovations is een innovatief Nederlands bedrijf dat zich richt op het versterken van groei van innovatieve bedrijven en het naar de markt brengen van (wetenschappelijke) kennis. Dit gekoppeld aan nieuwe producten en diensten. Voor de verlichting van het nieuwe kantoor trad zij in contact met Nedelko. In samenwerking met interieurarchitect Judith van Mourik werd een lichtoplossing bedacht die aansluit bij het industriële karakter van het kantoor.

Bekijk referenties

Lage UGR waarde LED verlichting

Unified Glare Rating, ofwel UGR waarde, staat voor de mate van verblinding of lichthinder van LED verlichting in een bepaalde ruimte. Praktisch gezien wordt hierbij aangegeven in hoeverre LED verlichting belastend is. Heeft LED verlichting een hoge UGR waarde, dan is er sprake van veel hinder tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Gemiddeld gezien ligt de UGR waarde in een ruimte tussen de 15 en de 30.

Prolumia heeft diverse armaturen in het assortiment met een lage UGR waarde. Zo heeft onze Pro-Office een UGR <16, waardoor de lichthinder minimaal is. Daardoor is dit armatuur uitermate geschikt voor ruimtes waar men intensief gebruik maakt van een beeldscherm.  

Lichtberekening voor een school laten maken

Om aan de juiste normen te komen voor een schoolgebouw, kunt u een professioneel lichtplan laten maken. Deze vertelt u welke armaturen en hoeveel daarvan u nodig heeft om uw school goed mogelijk te verlichten. Dit is een lastige klus, vooral voor zo’n complex project als een school. Bij Prolumia vinden we het niet alleen belangrijk om goede adviezen, productinformatie en productondersteuning te geven. Daarom kunnen wij voor u een lichtberekening maken. Hiervoor maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Het kiezen van LED verlichting voor scholen is van meerdere factoren afhankelijk. Aan de hand van uw school, de ligging en de werkzaamheden naast onderwijs die hier uitgevoerd worden, kunnen onze lichtspecialisten op voorhand een passend lichtplan maken. Doordat we uw wensen, ideeën en ruimte kunnen combineren tot een gedegen plan, kunnen wij uw toekomstige schoolverlichting precies afstemmen op uw wensen.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling de LED schoolgebouwverlichting en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde NEN-normen, waarin is vastgelegd hoeveel lux op een bepaalde oppervlakte terecht dient te komen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor je klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's