LED schoolverlichting

In een educatieve omgeving is goede verlichting essentieel voor het welzijn en de concentratie van leerlingen. De juiste schoolverlichting kan aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel studenten als docenten, wat leidt tot een verbeterde leerervaring. Kiezen voor LED schoolverlichting komt met een aantal voordelen, zoals aanzienlijke kostenbesparingen en een langere levensduur. Hierdoor hoeft u niet alleen minder vaak lampen te vervangen, maar bespaart u ook op onderhoudskosten. Het verminderde energieverbruik resulteert in lagere elektriciteitsrekeningen, wat op de lange termijn aanzienlijke financiële voordelen oplevert.

Voordelen van LED verlichting op school

Naast de kosten die u bespaart op energie en onderhoud, heeft LED schoolverlichting ook nog eens specifieke voordelen:

 • LED-verlichting verbetert visueel comfort in klaslokalen door lagere UGR-waarden, wat resulteert in minder verblinding en een prettigere omgeving voor leerlingen en docenten. Bespaar nóg meer energie door intelligent lichtbeheer.
 • De juiste LED-verlichting verbetert concentratie, waardoor leerlingen zich beter kunnen focussen en docenten effectiever les kunnen geven.
 • LED-verlichting is energie-efficiënt, wat aanzienlijke besparingen op de energierekening van de school oplevert voor andere onderwijsdoeleinden. Verhoog productiviteit en concentratievermogen.
 • LED-verlichting biedt een gelijkmatige verdeling van lichtbronnen, minimaliseert schaduwen en verblinding en draagt bij aan een comfortabele en optimale leeromgeving.

Bovendien, als u geïnteresseerd bent in investeren in LED-verlichting voor de kantoorruimtes op school, bekijk dan onze pagina over werkplekverlichting. Daarnaast kunnen LED strips een veelzijdige optie zijn om verschillende ruimtes in uw school van de juiste verlichting te voorzien. Wanneer u overweegt welke LED-armaturen het beste bij uw school passen, kunt u onze uitgebreide selectie bekijken op binnenverlichting. Hier vindt u gedetailleerde informatie over de beschikbare opties, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen die uw school zullen transformeren.

Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor scholen
Nieuw: Prolumia LED Catalogus
Ontdek alle producten. Vraag nu de papieren of digitale catalogus aan.

Bestaande schoolverlichting vervangen voor LED verlichting

Het zelf vervangen van schoolverlichting kan een uitdagende taak zijn, waarbij het belangrijk is om meerdere factoren in overweging te nemen. Denk aan de juiste positionering van armaturen, de ideale lichtsterkte voor specifieke ruimtes en de keuze van de juiste kleurtemperatuur. Daarom kan het handig zijn om de expertise van professionals in te schakelen, die u kunnen helpen bij het ontwikkelen van een doordacht lichtplan dat perfect is afgestemd op de unieke behoeften van uw schoolomgeving.

Een professioneel lichtplan zorgt ervoor dat uw schoolomgeving niet alleen voldoet aan de beste normen op het gebied van verlichting, maar ook dat de verlichting maximaal bijdraagt aan het welzijn en de prestaties van leerlingen en docenten. Met een gedetailleerde analyse van de huidige verlichting, de behoeften van uw school, en de optimale plaatsing van LED-armaturen, hoeft u niet te worstelen met de technische aspecten, en zult u niet alleen besparen op energie- en onderhoudskosten, maar ook een positieve invloed hebben op de leeromgeving in uw school. Dit betekent dat u niet alleen in energie, maar ook in de toekomst van uw leerlingen kunt investeren.

FIRST DUTCH INNOVATIONS | DELFT

Op scholen worden kinderen voorbereid op de toekomst. Helaas zijn de schoolgebouwen waar les wordt gegeven vaak wat ouder en gaan niet altijd met de tijd mee. Kernbouw BV maakt om die reden onderhouds- en verduurzamingsplannen voor diverse scholen. Met o.a. zonnepanelen en LED verlichting weten ze niet alleen het energieverbruik naar 0 te reduceren, ook verzorgen ze een optimale werk- en leerplek voor leerlingen, mét goede verlichting.

Bekijk referenties

De voordelen van Prolumia

Bij Prolumia geniet u van een ijzersterke reputatie als het gaat om LED schoolverlichting, en hier is waarom: 

Doordachte functionaliteit
Onze LED schoolverlichting is niet zomaar een lichtbron; het is een doordacht ontworpen oplossing die de functionaliteit van uw schoolruimtes optimaliseert. Wij begrijpen dat elke school unieke vereisten heeft. Of het nu gaat om klaslokalen, gangen, gemeenschappelijke ruimtes of speciale lokalen, wij passen onze verlichtingsoplossingen aan om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Wij denken na over de juiste lichtsterkte, kleurtemperatuur en lichtverdeling om de gewenste sfeer en prestaties te bereiken. Met Prolumia bent u verzekerd van schoolverlichting die doet wat het moet doen.

Betaalbare kwaliteit
Hoewel we streven naar de hoogste kwaliteit in al onze producten en diensten, begrijpen we ook dat budgetten een cruciale rol spelen in onderwijsinstellingen. Bij Prolumia willen we dat u geen concessies hoeft te doen tussen kwaliteit en kosten. Onze LED schoolverlichting is betaalbare kwaliteit. Dit betekent dat u kunt genieten van de voordelen van hoogwaardige LED-verlichting zonder uw budget te overschrijden.

Snel leverbaar uit voorraad
Onze uitgebreide voorraad stelt ons in staat om snel te leveren, zelfs voor de meest dringende schoolprojecten. We begrijpen het belang van tijdige oplevering, en we streven ernaar om uw schoolproject soepel te laten verlopen. Of u nu klaarstaat om te beginnen met een nieuw schoolproject of uw bestaande verlichting wilt upgraden, bij Prolumia kunt u rekenen op snelle levering van hoogwaardige LED schoolverlichting.

Meer concentratie met LED schoolverlichting

De UGR-waarde staat voor Unified Glare Rating, oftewel de mate van verblinding die een lichtbron veroorzaakt in een bepaalde omgeving. De UGR-waarde geeft dus aan hoe verblindend of verstorend het licht in een ruimte kan zijn. Maar waarom is dit relevant voor schoolverlichting en de concentratie? Het antwoord ligt in onze biologie. Een hoge UGR-waarde, dit betekent dat er dus veel verblinding is, kan vermoeidheid en ongemak veroorzaken. Dit leidt dan tot afleiding, verminderde aandacht of zelfs hoofdpijn bij leerlingen en docenten. Een lagere UGR-waarde zorgt dus voor een comfortabele en productieve leeromgeving, omdat het de afleiding van het licht minimaliseert en zo betere concentratie bevordert, wat uiteindelijk alleen maar de leerprestaties ten goede kan komen.

Bij Prolumia begrijpen we het belang van de UGR-waarde en streven we ernaar om LED-verlichting aan te bieden die binnen de ideale UGR-waarde valt voor educatieve omgevingen. Ons brede assortiment lampen is zorgvuldig ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van scholen en om optimale concentratie te bevorderen. We zijn er trots op om bij te dragen aan een betere leerervaring door middel van geavanceerde verlichtingsoplossingen die de UGR-waarde in evenwicht houden en de concentratie naar nieuwe hoogten tillen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist

Welke type verlichting voor welke ruimte?

Naast dat de overgang naar LED-verlichting zorgt voor energiebesparing, biedt het ook een breed scala aan mogelijkheden om de schoolomgeving te optimaliseren. LED-armaturen zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten, waaronder inbouwspots, wandarmaturen, plafondarmaturen, strips, panelen en meer. Dit maakt het mogelijk om de verlichting nauwkeurig af te stemmen op de specifieke behoeften van elke ruimte in uw school, van klaslokalen tot gangen en gemeenschappelijke ruimtes.

 • Klaslokalen
  In klaslokalen staan leren en concentratie centraal. Voor deze ruimtes is verlichting met een lage UGR-waarde essentieel om verblinding te minimaliseren en het visuele comfort te maximaliseren. Inbouwspots, plafondarmaturen of panelen zijn uitstekende keuzes om gelijkmatig licht te verspreiden en schaduwen te minimaliseren.
 • Gangen
  Gangen worden natuurlijk veel gebruikt als verbindingsroutes tussen verschillende ruimtes, dus moeten ze goed verlicht zijn om veiligheid te waarborgen. LED-strips kunnen hier een uitstekende optie zijn. Ze zorgen voor een uniforme verlichting langs de hele gang en kunnen worden geïnstalleerd op muren of plafonds. Kies voor een kleurtemperatuur rond 4000K voor een heldere en uitnodigende gang.
 • Gemeenschappelijke ruimtes
  In gemeenschappelijke ruimtes, zoals de aula, bibliotheek en kantines, is er vaak een flexibele aanpak voor de verlichting vereist. Wandarmaturen kunnen zorgen voor een uitnodigende en comfortabele sfeer, terwijl plafondpanelen of -armaturen kunnen worden gebruikt voor algemene verlichting. Overweeg ook dimbare LED-lampen om de verlichting aan te passen aan verschillende activiteiten en sferen.
 • Speciale klaslokalen
  Sommige klaslokalen hebben specifieke verlichtingsbehoeften. Laboratoria vereisen bijvoorbeeld heldere, witte verlichting om nauwkeurig werk mogelijk te maken. Voor kunst- of muzieklokalen kan sfeerverlichting belangrijk zijn.
 • Buitenterreinen
  Verlichting op buitenterreinen zoals parkeerplaatsen en sportvelden speelt een rol in de veiligheid en beveiliging van de school. LED-verlichting biedt helderheid en efficiëntie, en met bewegingssensoren kunt u energie besparen wanneer de verlichting niet nodig is.

Geschikte kleurtemperaturen voor schoolverlichting

Kleurtemperaturen voor LED schoolverlichting beïnvloeden de leeromgeving en de prestaties van leerlingen en docenten, dus is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe deze kleurtonen invloed uitoefenen.

De kleurtemperatuur van LED-verlichting wordt gemeten in Kelvin (K). Voor scholen en andere educatieve instellingen raden we meestal kleurtemperaturen aan tussen de 4000K en 5000K. Dit valt binnen het neutrale witte lichtspectrum en biedt een heldere, levendige uitstraling die ideaal is voor leeromgevingen. Deze kleurtemperaturen bootsen natuurlijk daglicht na, wat de alertheid en concentratie van studenten en docenten bevordert. Het zorgt ervoor dat teksten en leerstof duidelijk zichtbaar zijn zonder schittering of onnodige vermoeidheid van de ogen. Bovendien biedt het een prettige en aangename sfeer in de klaslokalen, wat het leerproces verder verbetert.

Ten slotte is de kleurtemperatuur ook nog eens belangrijk in specifieke situaties. Tijdens lange schooldagen is het belangrijk om de juiste kleurtemperatuur te hebben om vermoeidheid te verminderen en alertheid te behouden. Neutraal wit licht helpt leerlingen wakker en geconcentreerd te blijven. In de donkere wintermaanden kan LED schoolverlichting met een hogere kleurtemperatuur helpen om somberheid te voorkomen, omdat het heldere licht de effecten van natuurlijk daglicht nabootst. Tijdens de zomermaanden, wanneer er meer daglicht beschikbaar is, kan de juiste kleurtemperatuur juist helpen met het behouden van sfeer in het klaslokaal. Hierdoor wordt voorkomen dat het licht te warm of te koud aanvoelt.

Om de kwaliteit van LED-verlichting te beoordelen, is het essentieel om te kijken naar de kleurweergave-index (CRI) of de Ra-waarde. Dit cijfer, gemeten op een schaal van 0 tot 100, geeft aan hoe nauwkeurig een lichtbron de kleuren van objecten weergeeft in vergelijking met natuurlijk zonlicht. Voor scholen en onderwijsinstellingen raden we LED-verlichting aan met een hoge CRI-waarde (boven 80), omdat dit ervoor zorgt dat kleuren levendig en natuurgetrouw worden weergegeven, vooral tijdens lessen waarbij dit belangrijk kan zijn, zoals kunst en wetenschap.

Veelgestelde vragen over schoolverlichting

Is er momenteel subsidie voor LED verlichting voor scholen?

Er zijn momenteel geen landelijke subsidies beschikbaar om scholen te verduurzamen met LED-verlichting. Toch is het belangrijk om te vermelden dat er mogelijkheden zijn om scholen te helpen bij het verduurzamen van hun verlichtingssystemen door middel van regionale en lokale initiatieven en financiering. De soorten subsidies en programma's die beschikbaar zijn, variëren aanzienlijk en hangen af van waar u woont en de specifieke voorwaarden die door de betreffende instanties worden gesteld.

Verbetert schoolverlichting de concentratie van leerlingen?

Goede verlichting zorgt ervoor dat leerlingen minder snel vermoeid raken en zich beter kunnen concentreren op hun werk. Het helpt ook om oogproblemen te voorkomen, zoals hoofdpijn, vervelende ogen en wazig zien. Daglicht is de beste vorm van verlichting, omdat het natuurlijk en gezond is. Wanneer daglicht niet mogelijk is, kan kunstlicht worden gebruikt. Kunstlicht moet voldoen aan de eisen voor goede verlichting, zoals voldoende lichtsterkte, een juiste kleurtemperatuur en een goed contrast. Overigens is het niet alleen belangrijk dat de verlichting in de klas goed is, maar ook dat de verlichting in andere ruimtes op school, zoals de bibliotheek en de computerruimte, goed is. Ook in deze ruimtes moeten leerlingen goed kunnen zien en zich kunnen concentreren.

Hoeveel licht heeft een klaslokaal nodig?

De hoeveelheid licht die een klaslokaal nodig heeft, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het lokaal, het type activiteiten dat plaatsvindt en de leeftijd van de leerlingen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een verlichtingsniveau te hebben tussen 300 en 500 lux voor standaard klaslokalen.

Gerelateerde thema's