Verlichting voor plazas

Plazas, pleinen en parken fungeren vooral als een verzamelpunt van groepen mensen. Men spreekt af op een plaza of plein of wandelen samen een rondje door het park. Deze specifieke openbare gebieden zijn daarom gebaat bij goede verlichting wanneer het donker wordt. Het zorgt voor overzicht, sociale veiligheid en zorgt voor een uitnodigende sfeer. Helaas is het zo dat veel plazas nog verlicht worden door conventionele verlichtingsarmaturen. Dit is zonde, want deze lampen zijn stukken minder duurzaam, hebben een kortere levensduur en zorgen voor hoge kosten ten opzichte van energiezuinige LED plazaverlichting.

Voordelen LED verlichting voor fietspaden

LED verlichting voor plazas wordt steeds vaker toegepast voor het verlichten van woonwijken, voetpaden, pleinen, parken en overige openbare representatieve ruimtes. Prolumia presenteert de volgende generatie verlichting voor plazas. Van gebieden waarbij puur functionaliteit een rol speelt tot aan meer publieke gebieden waarbij vooral het oog ook wat wil. Prolumia heeft een brede range armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden. Een aantal voordelen:

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (>60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor plazas
Nieuw: Prolumia LED Catalogus
Ontdek alle producten. Vraag nu de papieren of digitale catalogus aan.

Verlichtingskwaliteit plazas

Aangename verlichting op een plaza is belangrijk. Plazaverlichting zorgt voor sociale veiligheid, visueel comfort en herkenning.

Omdat een plaza vaak veel gemeenschappen aangaat, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld waaraan binnenstedelijke verlichting aan moet voldoen.

 • Lichtniveau, oftewel de hoeveelheid licht op een plaza. Licht op plazas moet comfortabel licht uitstralen en niet hinderend zijn.  
 • Gelijkmatigheid. Ook de egale verspreiding van het licht, is een belangrijk onderdeel. Een egale verlichting geeft meer rust dan een afwisselend lichtbeeld.
 • Lichthinder binnen de bebouwde kom; overlast voor mens, dier en planten. Licht moet namelijk zo min mogelijk hinder en schade toebrengen.
 • Lichtvervuiling. Dit houdt in hoeveel licht er vanuit het armatuur naar boven uitstraalt. LED verlichting op een plaza dient naar beneden gericht te zijn om lichtvervuiling terug te dringen.  
 • Lichtkleur. Het welbevinden binnen de openbare ruimte is belangrijk. Dit gaat hand in hand met de juiste lichtkleur. Vrijwel alle gemeentes kiezen voor de lichtkleur warm wit, oftewel 3000K.

COMFORTABELE LED VERLICHTING

Prolumia hecht veel waarde aan het helpen bij het maken van de juiste keuzes. Nadat de gemeente Den Helder kennis had gemaakt met het Icon kegelarmatuur uit de LED Urban serie wilde zij een locatie voor een proefopstelling ter beschikking stellen.

Bekijk referenties

Waarom plaza LED verlichting

Een plaza is een openbare ruimte waarin visueel comfort en een hoog gevoel van veiligheid essentieel zijn. De LED plazaverlichting van Prolumia draagt hieraan bij. Tevens houden onze verlichtingsoplossingen in hoge mate rekening met technische vereisten en gestelde normen.

Tover uw plaza om tot een fijne omgeving voor bewoners en bezoeker en zorg voor een uitnodigende buitenruimte waar men tijd wil doorbrengen. Combineer functionele LED verlichting met stadse allure en geef uw plaza een eigen comfortabele identiteit mee, zowel ’s nachts als overdag.

Lichtberekening plaza laten maken

Om aan de gestelde normen te voldoen voor het verlichten van een plaza, is een professioneel lichtplan van essentieel belang. Dit plan vertelt u welk soort armatuur en hoeveel daarvan u nodig heeft voor uw lichtproject. Dit is een lastige klus, vooral voor een openbaar project als een plaza. Bij Prolumia kunnen wij dit voor u doen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling van de plazaverlichting en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit alles wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde normen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's