Pleinverlichting

Pleinen fungeren vooral als een verzamelpunt of doorstroom van gemeenschappen. Denk hierbij aan stadspleinen, marktpleinen of algemene pleinen. Deze specifieke openbare gebieden zijn daarom gebaat bij goede verlichting wanneer het donker wordt. Het zorgt voor overzicht, sociale veiligheid en geeft tevens een uitnodigende sfeer. Daarnaast draagt pleinverlichting bij aan de leefbaarheid in een dorp of een stad. Het ondersteunt en versterkt de schoonheid van de omgeving. Het verlichten van pleinen vergroot niet alleen de veiligheid, maar ook de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. Door het gebruik van LED verlichting, kunt u ook nog eens flink besparen op de kosten.

Voordelen LED pleinverlichting

LED verlichting wordt steeds vaker toegepast voor het verlichten van pleinen, plazas, parken, woonwijken, voetpaden en overige openbare representatieve ruimtes. Prolumia presenteert de volgende generatie pleinverlichting. Van pleinen waarbij puur functionaliteit een rol speelt tot aan meer publieke gebieden waarbij vooral het oog ook wat wil. Prolumia heeft een brede range armaturen waarmee voor elk gebied een passende lichtoplossing geboden kan worden. Een aantal voordelen:

 • Grote energiebesparing
 • Verlaging van de onderhoudskosten
 • Lange levensduur (>60.000 uur)
 • Betere optische prestaties
 • Geen kwik of andere zware metalen
 • Betere kleurwaarneming
Nishand Lochan
LED verlichting specialist
Offerte ontvangen voor jouw LED project?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Populaire LED verlichting voor pleinen
Nieuw: Prolumia LED Catalogus
Ontdek alle producten. Vraag nu de papieren of digitale catalogus aan.

Verlichtingskwaliteit pleinen

Aangename pleinverlichting is belangrijk. Pleinverlichting zorgt voor sociale veiligheid, visueel comfort en herkenning.

Omdat een plein in de openbare ruimte staat en zowel bewoners als bezoekers aangaat, zijn er een aantal richtlijnen opgesteld waaraan binnenstedelijke verlichting aan moet voldoen.

 • Lichtniveau, oftewel de hoeveelheid licht op een plein. Pleinverlichting moet comfortabel licht uitstralen en niet hinderend zijn. 
 • Gelijkmatigheid. Ook de egale verspreiding van het licht, is een belangrijk onderdeel. Een egale verlichting geeft meer rust dan een afwisselend lichtbeeld.
 • Lichthinder binnen de bebouwde kom; overlast voor mens, dier en planten. Licht moet namelijk zo min mogelijk hinder en schade toebrengen.
 • Lichtvervuiling. Dit houdt in hoeveel licht er vanuit het armatuur naar boven uitstraalt. LED verlichting op een plein dient naar beneden gericht te zijn om lichtvervuiling terug te dringen.  
 • Lichtkleur. Het welbevinden binnen de openbare ruimte is belangrijk. Dit gaat hand in hand met de juiste lichtkleur. Vrijwel alle gemeentes kiezen voor de lichtkleur warm wit, oftewel 3000K.

COMFORTABELE LED VERLICHTING

Prolumia hecht veel waarde aan het helpen bij het maken van de juiste keuzes. Nadat de gemeente Den Helder kennis had gemaakt met het Icon kegelarmatuur uit de LED Urban serie wilde zij een locatie voor een proefopstelling ter beschikking stellen.

Bekijk referenties

Duurzame plein LED verlichting

Een plein is een openbare ruimte waarin visueel comfort en een hoog gevoel van veiligheid essentieel zijn. Hoewel pleinverlichting kan bijdragen aan de sociale veiligheid, sfeer en beleving, is verlichting niet altijd ‘nodig’. De LED verlichting van Prolumia is op aanvraag voorzien van een dimbare driver en lichtsturing.

Hierdoor is het mogelijk om de afzonderlijke armaturen te sturen en te dimmen waar nodig. Ook hebben een aantal armaturen de optie tot het programmeren van een dimregime, waarbij verlichting op aangepaste tijden te dimmen. Middels deze functionaliteiten kunt u op een duurzame manier uw plein verlichten met LED verlichting.

Lichtberekening plein laten maken

Om aan de gestelde normen te voldoen voor het verlichten van een plein, is een professioneel lichtplan van essentieel belang. Dit plan vertelt u welk soort armatuur en hoeveel daarvan u nodig heeft voor uw lichtproject. Dit is een lastige klus, vooral voor een openbaar project als een plein. Bij Prolumia kunnen wij dit voor u doen. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma Relux.

Binnen tien werkdagen ontvangt u een vrijblijvend voorstel met hierin de Relux lichtberekening gekoppeld aan een offerte. Hierbij ontvangt u een toelichting met betrekking tot de invulling van de LED pleinverlichting en waarom hiervoor is gekozen. Tevens wordt ook het behaalde lichtniveau toegelicht. Dit alles wordt gedaan aan de hand van de wettelijk vastgestelde normen.

Lichtplan laten maken?
Onze specialisten staan voor u klaar.
Nishand Lochan
Lichtspecialist
Gerelateerde thema's