Inbrekers staan niet graag in het middelpunt van de belangstelling tijdens hun poging om in te breken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goede verlichting aan de buitenzijde van woningen en panden een vereiste is wanneer men veilig wil wonen. Vaak is het voldoende een standaard armatuur op te hangen, maar wanneer de situatie erom vraagt, bijvoorbeeld bij een project met PKVW, kan er gekozen worden voor verlichting met een SKG keurmerk. Op deze manier wordt de veiligheid nog eens extra gewaarborgd. Maar wat is het SKG keurmerk? En wat is de toegevoegde waarde?

Wat is SKG-IKOB?

SKG-IKOB is ontstaat uit de fusie van SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) en IKOB-BKB (Instituut voor Keuring en Onderzoek van Bouwmaterialen (IKOB) en BV Kwaliteitsverklaringen Bouw (BKB)). Samen zijn deze twee instellingen de Nederlandse certificatie-instelling voor de bouw- en vastgoedsector. SKB-IKOB test en certificeert namelijk producten in de bouwwereld op duurzaamheid, sterkte en veiligheid. De meest bekende normering is het sterrensysteem welke veelal op hang- en sluitwerk van ramen en deuren te vinden is.

Een SKG keurmerk conformeert zich aan de welbekende NEN-normen, specifiek NEN 5089:2019+A1:2021 waarin de eisen en beproevingsmethonden omschreven staan voor het classificeren van inbraakwerend hang- en sluitwerk, dat wordt toegepast als bouwkundige beveiliging in gebouwen.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaat uit van de kwalificaties van SKG-IKOB.

Soorten SKG keurmerken

Wanneer geteste producten voldoen aan de opgegeven normering, krijgt het een zichtbare gradatie van het SKG keurmerk mee. Bij hang- en sluitwerk geven een aantal sterren aan wat de mate van inbraakwerendheid is. Bij verlichting is dit anders. Dit zijn namelijk aanvullende beveiligingsproducten. Deze producten krijgen dan ook een of twee vinkjes mee en geen sterren.

SKG keurmerk met sterren

Statistieken tonen aan dat inbrekers niet langer dan drie minuten proberen een deur of raam te forceren. Om deze reden is voor een woning of dergelijke aan te raden om producten te kiezen die minimaal deze inbraakvertraging bieden.

Een SKG keurmerk voor hang- en sluitwerk bestaat uit drie gradaties. Deze zijn aangegeven met een aantal sterren.

SKG keurmerk 1 ster
Deze producten zorgen voor een gemiddelde inbraakvertraging van ongeveer drie minuten (standaard inbraakwerend), wanneer een inbreker probeert binnen te komen met licht gereedschap. Denk hierbij aan een schroevendraaier of een breekijzer. Producten met een SKG keurmerk van 1 ster zijn individueel niet voldoende inbraakbestendig en worden om die reden met minimaal één ander beveiligingsproduct van dezelfde klasse gebruikt.

SKG keurmerk 2 sterren
Producten met een SKG keurmerk 2 sterren hebben net als SKG*, een inbraakvertraging van circa drie minuten. Hierbij is wel getest met zwaar gereedschap, zoals hamers, lock-pick sets, tangen, etc. Deze producten zijn zelfstandig geschikt tegen inbraak en hoeven daarom niet gebruikt te worden in combinatie met andere producten. Dit maakt de producten ook zwaar inbraakwerend.

SKG keurmerk 3 sterren
De hoogste beveiligingsklasse van het SKG keurmerk, is het SKG keurmerk 3 sterren. Dit soort producten zijn gemiddeld 5 minuten inbraakwerend wanneer een inbreker extra zwaar, en wellicht professioneel, gereedschap meeneemt. Hierdoor worden deze producten ook wel extra zwaar inbraakwerend genoemd.

SKG keurmerk met vinkjes

In 2010 is het SKG keurmerk met vinkjes geïntroduceerd. Dit keurmerk wordt gegeven aan inbraakwerende producten die niet afsluitbaar zijn en een aanvullende rol spelen bij de beveiliging. Denk hierbij aan spiegels en verlichtingsarmaturen. Een keurmerk met één vinkje is veelal voldoende, maar een tweede vinkje geeft aan dat het product net iets meer beveiliging biedt.

Een gecertificeerd product geeft bewijs van kwaliteit, waardoor het proces van certificeren een investering die altijd loont. Een productcertificering betekent het steekproefsgewijs testen van een product, productieproces, het kwaliteitssysteem en de seriële productie. Het feit dat SKG-IKOB onafhankelijk en extern controleert of een product voldoet aan de afgesproken eisen, geeft vertrouwen.

Prolumia armaturen met SKG keurmerk

Doordat verlichtingsarmaturen aanvullende veiligheidsproducten zijn, krijgen LED armaturen een vinkje mee. Dit geldt ook voor diverse LED armaturen van Prolumia die zich bewezen hebben een voldoende aanvulling te zijn op inbraakwerende producten met een SKG keurmerk.

Toepassingen verlichting met SKG keurmerk

Zoals eerder geschreven worden armaturen met een SKG keurmerk zoals die van Prolumia gebruikt bij projecten die opgeleverd dienen te worden volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Hiermee worden veilige woningen, buurten en panden gecreëerd waarbij preventieve maatregelen zijn genomen tegen woninginbraak.

Het is uiteraard niet nodig volledig te voldoen aan de eisen van PKVW. Een SKG gecertificeerd LED verlichtingsarmatuur werkt altijd in het voordeel. Het is een feit dat inbrekers graag de donkere maanden gebruiken om in te breken. Tijdens deze maanden is het langer donker, waardoor zij vaker uit het zicht kunnen blijven. Met de juiste verlichting, al dan niet met bewegings- of daglichtsensor, zullen inbrekers deze huizen overslaan.

Prolumia

Prolumia is hét merk voor LED verlichting. Dankzij vijf brede productgroepen bestaande uit LED lijnverlichting, LED binnenverlichting, LED buitenverlichting, industriële LED verlichting en openbare LED verlichting voldoet Prolumia aan vrijwel elke verlichtingswens. Daarnaast streeft Prolumia naar stabiel klantcontact, deskundig advies over alle vraagstukken en een extraatje qua service.